Potrebni sastojci:
– 12 dag omekšalog maslaca
– 22 dag šećera u prahu
– 4 jaja
– 400 ml mlakog mlijeka
– 60 dag oštrog brašna
– prstohvat soli
– 1 prašak za pecivo
– 50 dag jagoda
– šećer u prahu za posipanje
Način pripreme:
Izmiksajte maslac, šećer i žumanjke.
Potom umiješajte mlijeko i polovinu brašna s praškom za pecivo.
Stucite čvrsti snijeg od bjelanjaca s soli. Dodajte ostatak brašna,a na kraju lagano umiješajte snijeg.
Okrugli kalup za torte promjera 26 cm, namastite maslacem i pospite brašnom. Stavite polovinu tijesta i polovinu jagoda koje ste uvaljali u brašno kako nebi potonule u tijesto.
Ulijte ostatak tijesta te preostale jagode. Stavite peći na 180 stepeni oko 45 -50 minuta (probajte čačkalicom da li je pečeno).
Kolač narežite na komade i posipajte šećerom u prahu prije posluživanja.
Izvor: nezavisne.com
Oprostite a sto je "dag" ???????
OdgovoriIzbriši