20. 11. 2015.

ZA MENE JE OVAJ RECEPT FANTAZIJA ZA KROFNE IZ RERNE...

By admin   Posted at  16:14   No comments



Sastojci:
    600gr namjenskog brasna za dizana tijesta
    150gr secera
    5 kom jaja
    120ml mlijeka
    150gr istopljenog maslaca


    1 kocka svijeze germe-25gr
    1 kom limuna-izribana korica


    1 kom narandze-izribana korica
    1 kom vanilin secer ili aroma vanilije
    malo soli
    marmelada za punjenje
    secera u prahu
Priprema:
U toplom mlijeku izmrvite kocku kvasca i dodajte kasiku secera,ostavite sa strane da zapjeni.
Maslac istopite i malo prohladite.
U vecu zdjelu dodajte brasno,secer,vanilin secer,izribanu koricu narandze i limuna,istopljen maslac.
Mikserom sa nastavcima za tijesto,pocnite mjesiti dodavajuci jedno po jedno jaje i mlijeko.Na kraju dodajte mrvicu soli.
Ostavite tijesto da odmara na toplom i da naraste.


Zagrite rernu na 180°C.
Dva pleha od rerne oblozite pek-papirom.
Nadoslo tijesto pretresite na brasnom posutu radnu povrsinu i samo lagano rukom tijesto rasirite na 3-4 cm debljine.Kalupom vadite krofne i redajte na pleh,preostalo tijesto ponovo premjesite i ponovite postupak.
Krofne ostavite na toplom pokrivene da odmaraju,pa ih pecite 15-20 min.dok ne dobiju finu boju.
Malo ohladene krofne punite po zelji i pospite secerom u prahu.
Posluživanje:
Prvi put kako radim krofne u rerni i bas sam odusevljena,ocekivala sam da ce biti neke razlike al krajnji rezultat je mekane mirisne krofne kao tek przene;))al u puno zdravijoj verziji..
Ako vam se tijesto ucini previse mekano slobodno dodajte jos par kasika brasna(da ga mozete raditi a da se ne lijepi za ruke)
PAR SAVJETA :)
-sve namirnice neka su sobne tem.ako su vam jaja u frizideru i zaboravite ih izvaditi na par sati prije kao ja onda ih samo ubacite u zdjelu(cijela,bez da ih razbijete)i prelite ih vrucom vodom.Ostavite ih tako 15-20 min.pa ce se dovoljno ugrijati dok ne pripremite ostale sastojke.


-svakako preporucujem "kvalitetno"namjensko brasno za dizana tijesta,ko je u mogucnosti neka koristi Manitobu-vrsta "jakog"brasna sa vrlo visokim postotkom glutena koja se koristi bas za dizana tijesta.
-kalupom ili casom vadite sto deblje krofne(3-4 cm.idealno)nemojte tanko razvaljat tijesto..
-neka pokrivene odmaraju dok ne uduplaju volumen
-ostavite dovoljno prostora izmedu da se ne spoje dok se peku.



Izvor:   www.coolinarika.com

0 komentari:

Nazad na početak ↑
    Pokreće Blogger.

    Popularno

© 2013 Recept za sve. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9 Published..Blogger Templates
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.