04. 12. 2015.

Češki kolač

Nekada jako popularan a već dugo gotovo zaboravljen.

I moja mama ga je prije često pravila, meni je bio među omiljenima, jedino mi je biskvit bio malo suh pa sam odlučila sada napraviti i preljev.

Biskvit:

5 jaja
200 g šećera
200 g oštrog brašna
1 žlica vode
2 žlice kakaa
Pećnicu zagrijte na 180C.


Lim za pečenje (moj je dimenzija 30×32 a može biti i onaj uži i duži) premažite uljem i pospite s malo oštrog brašna.
Pomiješajte brašno s kakaom i skupa prosijte.
Bjelanjke izradite u čvrt snijeg, uz stalno miksanje dodajte im šećer pa zatim i vodu. Sada dodajte jedan po jedan žumanjak i na kraju brašno s kakaom.
Smjesu ulijte u pripremljeni lim, ubacite u zagrijanu pećnicu i pecite 30-40 minuta.

Za to vrijeme pripremite preljev i kremu.

Preljev za biskvit:

1 dl mlijeka
1 žlica šećera
1 žličica arome vanilije
U manju posudu stavite sve sastojke i kratko prokuhajte.

Pečeni biskvit preokrenite naopako pa na njega ravnomjerno žlicom nanesite preljev.

(Biskvit preokrenem zato da mi ona sjajna strana biskvita ostane dolje, inače se taj tanki sloj hoće lijepiti za kreme i odvajati od ostatka biskvita, vjerojatno ste se susretali s tim nekada.)



Krema:

1/2 l mlijeka
15 dag šećera
5 žumanjaka
5 žlica brašna
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
U posudi zakuhajte mlijeko.

U drugoj posudi dobro izradite žumanjke sa šećerom, nakon 2-3 minute miksanja dodajte malo vrućeg mlijeka, promiješajte pa dodajte brašno i sve skupa ulijte u posudu s vrućim mlijekom. Smanjite vatru (ili nakratko maknite s vatre) i brzo pjenjačom miješajte da se ne stvore grudice. Kuhajte kremu na laganoj vatri nekoliko minuta, dok se ne zgusne, maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

Pjenasto izradite maslac i šećer u prahu pa umiješajte u ohlađenu kremu.

Kremu nanesite na ohlađeni biskvit.




Snijeg (šaum):

5 bjelanjaka
200 g šećera
sok 1/2 limuna
malo vode (2-3 žlice)
100 g šećera stavite u malu posudu, dodajte vodu i stavite na vatru. Kuhajte na laganoj vatri dok ne nastane gušći sirup.

Bjelanjke izradite u čvrst snijeg, dodajte im preostali šećer (100 g) pa miješajte još minutu-dvije. Sada sirup maknite s vatre i uz stalno miksanje dodajte

ga u bjelanjke, lagano, u tankom mlazu. Bjelanjci će postati prekrasno sjajni.
Na kraju dodajte limunov sok i sve još kratko miksajte.

Snijeg od bjelanjaka nanesite preko žute kreme.

Pospite kolač kakaom ili čokoladom u prahu.

Dobro ga ohladite prije posluživanja.

Nema komentara:

Objavi komentar