Kako priča kaže salata Olivier ili Ruska salata kako je mi zovemo, nastala je još davne 1860. godine u restoranu Ermitaž u Moskvi, kao kreacija francuskog šefa Olivier-a. Originalna verzija je pretrpjela brojne izmjene, ali su današnji ruski i naši recepti jako slični, ako ne i isti. Ruska Nova godina se ne može zamisliti bez ove salate, tako da mi nismo jedini na čijim se trpezama ona nalazi na prelazu iz stare u novu godinu.
Sastojci:
– 500 g krompira
– 500 g šargarepe
– 250 g graška
– 4-5 jaja
– 300 g šunke
– 350 g kiselih krastavčića
– 600 g majoneze, po potrebi i više
Krompir u ljusci skuhati u slanoj vodi. Šargarepu oguliti, isjeći na krupnije komade i skuhati posebno, takođe u slanoj vodi. Odvojeno skuhati i grašak. Ako se koristi smrznut grašak, kuhati ga ne duže od 5-10 minuta, mjereno od početka ključanja. Uporedo tvrdo skuhati jaja. Sve ostaviti da se ohladi. Krompir oguliti.
Krompir ostaviti za kraj, a ostale sastojke sheckati na kockice oko 5×5 mm, i stavljati u veliku posudu. Sipati svu majonez i sve dobro izmješati. Na kraju dodati isjeckan krompir, i lagano promješati. Posoliti po ukusu.
Čuvati u frižideru, poklopljeno.
Poslužiti u činijama ukrašenim po vašoj želji.
Izvor: uspesnazena.com
26. 12. 2015.
Home
» Ruska salata je čuveno jelo. Na našim prostorima je veoma popularna i neizostavni je element svake svečane trpeze. Omiljena je na novogodišnjim trpezama. Svi je vole.
Ruska salata je čuveno jelo. Na našim prostorima je veoma popularna i neizostavni je element svake svečane trpeze. Omiljena je na novogodišnjim trpezama. Svi je vole.
By admin
Posted at 22:35
No comments
0 komentari: