15. 06. 2015.

ČOKOLADNA MASCARPONE TORTA SA JAGODAMA

By admin   Posted at  22:42   No comments


Sastojci:

Biskvit:



 6 jaha
 6 zlica secera
6 zlica brasna
4 zlice kakaa
1 prasak za pecivo

Krema:
 350 g mascarpone sira
 200 ml slatkog vrhnja
 100 g secera u prahu
 1 jaje
 1 zlicica ekstrakta vanilije

Zele:
 350 g jagoda
 500 ml vode
100 g secera
 3 preljeva za torte
 4 zlice secera



Priprema:

Biskvit ispecite u dvije kore. Prvo izradite 3 zumanjka sa 3 zlice secera. Dodajte pomijesane suhe sastojke, 3 zlice brasna, pola praska za pecivo i 2 zlice kakaa. Zatim rucno umijesajte cvrsto istuceni snijeg od 3 bjelanjka. Kalup promjera 23cm oblozite masnim papirom i pecite biskvit na 180C oko 15 min.
Ponovite isto sa drugom korom.
1
Za kremu izradite mascarpone i ekstrakt vanilije sa polovicom secera. Nakon sto dobro izradite, umijesajte zumanjak. Posebno izradite bjelanjak i dodajte mu drugu polovicu secera. U drugoj posudi izradite tuceno vrhnje i zajedno sa bjelanjkom naizmjence rucno umijesajte u mascarpone.
2
Kada pripremite kremu i biskvit se ohladi, napravite zele. On ne moze dugo stajati jer ce se stvrdnuti pa imajte sve ostalo pripremljeno ranije.
Ocistite jagode i zajedno sa 400 ml vode i secerom prokuhajte kojih 10ak min. Propasirajte stapnim mikserom. U maloj zdjelici pomijesajte preljeve za tortu sa 4 zllice secera i 100 ml vode. Dodajte u jagode i mijesajte dok ne prokuha. Maknite sa vatre i pustite da malo ohladi. Trebali biste dobiti najmanje 750 ml sirupa.
3
Biskvite slozite u dva kalupa. Svaki prelijte tankim slojem zele-a i stavite kratko u hladnjak. Ostatak zelea drzite na laganoj vatri kako se ne bi stvrdnio. Izvadite jedan biskvit i premazite polovicom mascarpone kreme. Prekrijte ostatkom zele-a. Buduci da je krema meka, nemojte istresti zele brzo i od jednom. Napraviti ce se rupe u kremi i pomijesati ce se krema i zele ( sto i nije toliko strasno. Dobiti cete mramorni efekt umjesto 2 cista sloja). Polako prvo velikom zlicom malo po malo i kada se stvori tanki sloj onda istresite ostalo. Vratite u frizider da se stvrdne. Nakon 10,15 min stvrdnuti zele prekrijte ostatkom kreme. Prekrijte drugim biskvitom i tortu dobro ohladite. Ukrasite jagodama i komadicima biskvita.

Posluživanje
- Za sloziti ovu tortu trebati ce vam 2 ista kalupa.
- Gotove biskvite izrezite na jednake debljine a ostatak narezite na kockice i ukrasite tortu.
- Tortu i kreme mozete slagati kako zelite. Mozete ispeci i jedan biskvit i izrezati ga na 3 kore.



Izvor: coolinarka.com

0 komentari:

Nazad na početak ↑
    Pokreće Blogger.

    Popularno

    • POUČNA PRIČA
      28.12.2015 - 0 Comments
      Siromašni dječak je prodavao robu od vrata do vrata kako bi se školovao. Jednog dana pošto nije imao…
    • CIJELI SVIJET ZALUĐEN RUSKIM LJEKAROM: Ove savjete o djeci svako mora da pročita!
      20.10.2015 - 0 Comments
      Jevgenij Olegovič Komarovski je jedan od najpoznatijih i najpriznatijih pedijatara na teritoriji bivšeg…
    • GABON TORTA BEZ TRUNKE BRAŠNA
      11.11.2015 - 0 Comments
      Ova torta spada u ''klasiku'' – jaja, orasi, čokolada, maslac, i ni trunke brašna! Prelepa! Za fil : 250…
    • LUDO TESTO SA JOGURTOM-TESTO ZA SVA PECIVA – Od ludog testa se mogu praviti sve vrste peciva, od pogača do kiflica i mekika, ma šta god da zamislite. I sve je odličnog ukusa i meko ko duša. Najbolje od svega je što može da stoji u frižideru po nekoliko dana i uvek je kao da ste ga tek umesili, ali bukvalno!
      14.11.2015 - 0 Comments
      SASTOJCI : oko 1 kg brašna (spremite još 200g za svaki slučaj), 500 ml mlakog mleka, …
    • BRZO I FINO: POHANE PALACINKE
      02.12.2015 - 1 Comments
      Sastojci  8 osoba za 22 palačinke; 2-3 jaja google_ad_client = "ca-pub-3559607568252161"; …
© 2013 Recept za sve. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9 Published..Blogger Templates
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.