25. 06. 2015.

KLJUKUŠA jednostavno je !

By admin   Posted at  00:21   No comments

 Jednostavno, ukusno, jeftino. Može proći kao ručak, još ako prije ima i supica, e onda je super





Sastojci
cca 2 kg oguljenog krompira
150 gr brašna
150 ml ulja
1 i još malo supene kašike vegete ili soli
po želji bibera
još malo ulja za podmazati pleh
malo putera





Priprema
1.
Oguliti krompir.
Izrendati na krupno rende ili ga ubaciti u sjecko (ja koristim Tuperware) i usitniti ga.
Meni je ovako bolje, jer onda bolje krcka.
Krompir staviti u veliku cjediljku i dobro isprati i ocijediti.
2.
Prebaciti iz cjediljke u veću posudu, dodati vegetu, biber, ulje i dobro izmiješati.
Na kraju dodati brašno i sve opet dobro izmiješati. Najbolje je rukom. Možete dodati i malo više brašna, po pravilu ide više, ali ja ne volim jer onda dobijem efekat tutkala, bude mi previše ljepljivo.
Ovako imam osjećaj da jedem pitu krompirušu samo bez jufke.
3.
Prije nego što počnete išta raditi, upalite rernu na 250 C i pleh pomastite uljem i stavite u rernu da se dobro zagrije. Masu istresite na ugrijan pleh i rukom poravnajte da bude ravno i ravnomjerno raspoređeno.
Bit će hrskava i odozdo još bolje, a i neće se zalijepiti za pleh. Meni je jednom pola ostalo na dnu, nisam mogla izvaditi.
4.
Peći nekih pola sata na donjoj rešetki, pa dignuti na gornju i peći dok ne porumeni i odozgo.
Izvaditi pred kraj, uzeti komadić putera i premazati i opet vratiti u rernu.
Cijelo vrijeme je temperatura 250 C.
5.
Ko voli, može je odozgo premazati pavlakom ili kajmakom komplet, pa sve opet vratiti u rernu, tako je i neki običaj ovdje.

Posluživanje
Lukoljupcima napominjem da izrendaju glavicu-dvije luka unutra, kažu da je bolja.

Pekla sam u velikom plehu od rerne.

Kljukuša je ukusnija što je tanja, tako da ne treba praviti u manjem plehu,a količinu možete smanjiti.
U suštini se ovo pravi odokativno, pod rukom osjetite da vam ne bude previše "ljepljivo", u neke recepte ide više brašna, ali meni onda bude gnjecavo i po meni to nije TO.





Izvor: coolinarika.com


0 komentari:

Nazad na početak ↑
    Pokreće Blogger.

    Popularno

    • Očistite kamenac i nalsage na zubima, uništite bakterije u ustima – pomoću JEDNOG sastojka!
      24.06.2015 - 0 Comments
      Ako ga nemate kod kuće, trk u prodavnicu, jer će vam osim u navedenim situacijama pomoći da svoje svakodnevne…
    • TORTA SA ŠUMSKIM VOĆEM
      12.06.2015 - 0 Comments
      SASTOJCI :2 kesice sladoleda za mućenje od jagode ili šumskog voća,4oo ml mleka,2 kesice želatina,8 kašika…
    • Napravite sami mirisni i prirodni omekšivač za rublje!
      21.01.2016 - 0 Comments
      Za sve vas koji ne volite ili ste alergični na popularne komercijalne omekšivače rublja, ne-ekološke,…
    • HRSKAVE PIROŠKE NEVEROVATNOG UKUSA. PIROŠKE BOMBICE. RECEPT
      28.12.2015 - 0 Comments
      Piroške „Bombice“ oduševiće vas svojim nezaboravnim ukusom. Mnogo je ukusnije od običnih pirošaka. Hrskavo…
    • TIRAMISU - KOLAČ OD JAGODA I NARANČE
      28.11.2015 - 0 Comments
      Ovaj recept podsjeća na tiramisu kolač samo što ovog puta nisam koristila uobičajene sastojke. Moj odabir su…
© 2013 Recept za sve. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9 Published..Blogger Templates
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.