11. 06. 2015.

STARA DOBRA KROMPIRUSA!!!

By admin   Posted at  17:49   No comments


Ta divna pita…meni licno ukusnija od bilo kojeg bureka…ne mogu iscekat da napisem recept pa da idem malo copnut..:)

Sastojci:

Tijesto

 oko 500 gr bijelog,mekog brasna
1-2 kaskice soli
malo ulja
 po potrebi mlake vode

Nadjev
 oko 2 kg krompira
 glavica luka
 malo soli i bibera

Zaljev
 2-3 dcl vode  prstohvat soli




Priprema
1
Zamjestiti tijesto tako da sastavimo brasno i so pa mlakom vodom mijesimo dok ne bude “taman”,ni premekano ni pretvrdo, i da se ne lijepi. Na kraju oblikovati rukama koje smo navlazili uljem.
Ostaviti par sati u frizideru, pokriveno providnom folijom ili kesom. Moze i cijelu noc, a dovoljno je par sati.
2
Prije na 20 ak min pravljenja izvaditi iz frizidera, skloniti foliju i ostaviti da malo stoji. Krompir nasjeckati ostrom konzervom na kockice. Luk takodjer (moze i nozem ili rendetom). Ali najljepsa krompirusa je s krompirom rezanim upravo konzervom na kockice.Nek stoji u vodi da ne pocrni.
3
Pobrasniti podlogu i razviti 1 ili dvije jufke, kako vam volja. Nauljiti ih i ostaviti da malo odstoji. Za to vrijeme pripremiti tepsiju, a rernu upaliti na najjace.Jufke razvlaciti oklagijom i rukama. Krompir ocijediti te dodati soli i bibera.
Filovati jufku i redati u namascenu tepsiju, u obliku zvrkova, velikog zvrka, uzduzno….ima dosta nacina. Ja svaki put pravim razlicito. Na slici je standardno bosanski – u veliki krug, u okrugloj tepsiji.
4
Kada je ispunjena cijela tepsija staviti u dobro zagrijanu rernu i peci dok fino ne porumeni. Uvijek nozem provjeriti je li pita pecena odozdo. Peci i na donjoj rerni da se fino zapece. Ja licno volim da je punooo rumena :)
Kad je zaljev prokuhao pitu zaliti i vratiti u rernu koju smo ugasili. Tako drzati par minuta te izvaditi i poklopiti plehom.
Posluživanje
Najljepsa je uz kiselo mlijelo i premazana pavlakom ili kajmakom….mmmm….Prijatno!!
Ja sam kolicine stvarno pisala odprilike, jer ja to uvijek od oka, vjerujem da cete i vi znati “svoju” mjeru!



Izvor: http://www.coolinarika.com/

0 komentari:

Nazad na početak ↑
    Pokreće Blogger.

    Popularno

    • BUREK SA MESOM BEZ KORA: NEŠTO POSEBNO A VRLO JEDNOSTAVNO
      13.11.2015 - 0 Comments
      Ovako pripremljen burek, pita, kako god ga budete poželeli nazvati, veoma je ukusan, a što je još…
    • RADOST ZA CIJELU PORODICU: KIFLICE SA SIROM MEKANE I UKUSNE
      08.01.2016 - 0 Comments
      Mekane i ukusne kiflice sa sirom spadaju u omiljena peciva svim generacijama . sastojci : 700 g mekog…
    • BRZA ČOKOLADNA MOUSSE TORTA BEZ PEČENJA
      03.12.2015 - 0 Comments
      Potrebno:     30 dag čokolade za kuhanje (što kvalitetnija i tamnija – to bolje)    …
    • FENOMENALAN DESERT ZA 10 MINUTA: BANANE U KOKOSU
      05.12.2015 - 0 Comments
      Jednostavno,brzo i ukuso…… google_ad_client = "ca-pub-3559607568252161"; google_ad_slot =…
    • PIROSKE! AKO OČEKUJETE GOSTE ONE SE BRZO NAPRAVE A IZVANREDNE SU
      12.07.2015 - 0 Comments
      Odlicna posluzenje ako ocekujete goste…. brzo se naprave, najukusnije su dok su jos tople, ali nece smetati…
© 2013 Recept za sve. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9 Published..Blogger Templates
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.