05. 07. 2015.

LISNATA ROLAT PITA


Sastojci
Za testo:

800 gr. brašna
1 kockica (40 gr) kvasca
2,5 dl toplog mleka
1 dl ulja
1 dl kisele vode
2 jajeta
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
Za premazivanje:

200 gr maslaca
200 gr krem sira
1 kašičica soli
jedno jaje za premazivanje pite i semenke po želji



Priprema

U toplo mleko staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrvljenu kockicu kvasca, izmešati i ostaviti da se kvasac aktivira.
Posebno izmeriti 800 gr. brašna.

U činiju staviti polovinu od potrebne količine brašna, po kašičicu soli i šećera, jaja, ulje, smlačenu kiselu vodu, podignuti kvasac i varjačom dobro izmešati. Nastaviti mešenje rukom uz postepeno dodavanje ostatka brašna, dok ne dobijete fino mekano testo koje se ne lepi za ruke.
Činiju pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu (ja je ostavim u zatvorenoj reni) da se testo diže, najmanje pola sata.

Za to vreme, umutiti omekšali maslac, krem sir i so.

Nadošlo testo prebaciti na dobro pobrašnjen sto, razvući oklagijom na debljinu od 1 cm. i premazati sa 1/3 umućenog maslaca i sira. Uviti u rolat i ostaviti na stolu da odmori, 15-ak minuta.
Ponoviti još dva puta: pobrašniti, razvući testo, namazati pa uviti u rolat, svaki put sa odmaranjem.

Nakon toga, testo samo istanjiti tj. razvući u pravougaonik i uviti u rolat bez premazivanja. Možete testo podeliti na dva dela i onda rastanjiti i uviti, da se na taj način dobiju dva tanja rolatića, ja sam tako uradila, i dobila više manjih rolatića.

Pleh za pečenje (okrugli, veličine 36 cm.) podmazati ili postaviti pek-papirom, pa slagati rolatiće jedan do drugoga, tako da se do pola preklapaju. Mogu se ređati i u četvrtasti pleh dimenzija 25×35, da bude tri reda rolata.
Ostaviti ih još 15-ak minuta da odmore, zatim premazati umućenim jajetom*, posuti semenkama po želji i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne porumeni.
* napomena – prilikom premazivanja rolatića jajetom, pokušajte da premažete samo gornji deo, ne i navoje, tako će oni biti izraženiji kada se pita ispeče :))



Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar