Sirutka zbog nutritivnog sastava i blagotvornog djelovanja na ljudski organizam zauzima sve značajnije mjesto u prehrani. Sadrži 16 vrsta bjelančevina, osam različitih minerala, sedam vitamina ,23 aminokiseline i 11 enzima. Sa jedne strane kalcij, fosfati, kloridi, kalij i magnezij sprečavaju demineralizaciju tkiva i kostiju. S druge, natrij, željezo, bakar, cink, kobalt, mangan i molibden održavaju tonus stanica i sprječavaju visok krvni tlak, moždani udar i infarkt. Od vitamina značajni su B5, B2, C i B6.
Ipak, mnogi smatraju da su najvrednije komponente sirutke bjelančevine, koje osiguravaju organizmu visoka razina energije, ubrzavaju sintezu mišićnih proteina, a time rast mišića i brz oporavak poslije napora.
Istraživanja rađena na Bostonskom sveučilištu pokazala su da sirutka može spriječiti osteoporozu, jer nadoknađuje bjelančevine, čiji nedostatak dovodi do značajnog razrjeđenja kostiju. Zbog toga je sirutka idealna namirnica za starije.
Dokazano je i da sirutka dovodi do brže regeneracije bolesnih stanica u ljudskom organizmu.
Koristi se u proizvodnji dječje hrane kao zamjena za majčino mlijeko, za proizvodnju sladoleda i dijetetskih proizvoda. U farmaceutskoj industriji koristi se za pripremanje preparata koji regeneriraju kožu i sprečavaju proces starenja.
U narodnoj medicini koristi se za liječenje prsnih bolesti, protiv anemije i za reguliranje probave.
Kako ne sadrži mnogo kalorija (95 posto je voda) koristi se iu režimima prehrane koji imaju za cilj smanjenje tjelesne mase i uklanjanje celulita. Ukoliko se redovito koristi pomaže da se iz tijela izbace štetne tvari i suvišna tekućina.
Ako želite brzo izvajate tijelo, pokušajte trodnevnu dijetu koja u osnovi sadrži dosta sirutke.
Obroci bi trebali biti manji, i da se uzimaju svaka dva i pol do tri sata. Birajte lako probavljive namirnice, a pojedini obroci mogu se u potpunosti zamjene surutkom. Uspjeh dijete ovisi io unosa tekućine, a preporučuje se da se svakog dana popije dvije litre nezaslađenih i negaziranih napitaka.
PRVI DAN
PRVI OBROK: čaša sirutke, mala banana
DRUGI OBROK: čaša sirutke sa žličicom meda
TREĆI OBROK: kuskus s povrćem
ČETVRTI OBROK: tvrdo kuhano jaje, mladi sir i salata
PETI OBROK: kuhana šunka, tost kruh, paprika, kiselo mlijeko
ŠESTI OBROK: čaša sirutke
DRUGI DAN
PRVI OBROK: tost od integralnog kruha, čaša sirutke
DRUGI OBROK: grejpfrut sa žličicom meda, posut sa malo cimeta
TREĆI OBROK: kuhano nemasno meso, dinstana mrkva sa ciklom, manja porcija riže
ČETVRTI OBROK: čaša sirutke
PETI OBROK: manja konzerva tunjevine u vlastitom ulju, rotkvica, rajčica
ŠESTI OBROK: čaša sirutke
TREĆI DAN
PRVI OBROK: koktel od sirutke i dva kivija
DRUGI OBROK: integralna kifla, niskokalorično kiselo mlijeko, ribana mrkva
TREĆI OBROK: grilovano pileće bijelo meso, baren brokula, krumpir skuhan u ljusci
ČETVRTI OBROK: čaša sirutke, prepečeni tost kruh
PETI OBROK: omlet od dva jaja, grašak
ŠESTI OBROK: čaša sirutke.
Priprema domaće sirutke
Domaću sirutku možete napraviti ako prokuhate litar mlijeka i dok je još vrelo, dodate sok od jednog limuna. Ostavite da odstoji dok se od mladog domaćeg sira ne odvoji prozirna zelenkasta tekućina – sirutka. Prespite je u tamnu bocu, ili bocu uvijte u alufoliju, i čuvajte u frižideru, ali ne duže od 10 dana.
Kašiku sirutke razmutite u 200 ml vode neposredno prije obroka.
PRIMJENA U NARODNOJ MEDICINI
KAMEN U BUBREGU
Pola litre tople sirutke treba piti svakog dana 40 dana, ujutro natašte.
ČIŠĆENjE ORGANIZMA
Izmiješati 1,5 l sirutke, osam jajeta i 800 g meda. Posudu zatvoriti i čuvati pet dana na tamnom. Procijediti i piti po 50 ml tri puta na dan, prije jela.
KUPKA ZA LJEPOTU
Napunite kadu vodom, dodajte tri litre sirutke i opustite se u kupki 20 minuta. Istuširajte se, ušuškajte u topli bade-mantil, pokrijte dekom i odmarajte se još 30 minuta. Koža će nakon ovog tretmana biti odmorna i svježija.
Izvor:Novosti
0 komentari: