Ove italijanske krofne, iz današnjeg recepta bukvalno su me oborile sa nogu. Lagane kao perce, bez preterivanja. Divne zlatno-žute boje, delikatne arome vanile. Ne volim da koristim teške reči poput ovo su najboje krofne na svetu jer svi znamo koliko su te stvari individualne, a i mi i naši lični ukusi se često menjaju. Ipak ću vam reći jednu stvar a to je da ću se od sada držati ovog recepta kada su krofne u pitanju.
Bomboloni, italijanske krofne
Bomboloni, italijanske punjene krofne
(originalni recept)
Sastojci za krofne:
500 g brašna
50 g Sunoko kristal šećera + još dosta za posipanje gotovih krofni
8 g suvog kvasca (to je jedna kesica)
seme jedne mahune vanile (slobodno zamenite burbon vanilin šećerom)
rendana korica jedne pomorandže
prstohvat soli
250 ml mlakog mleka
3 velika jajeta
50 g putera, na sobnoj temperaturi
ulje za prženje
Sastojci za poslastičarski krem:
500 ml mleka
1 mahuna vanile, i mahuna i semenke
6 žumanaca od velikih jaja
150 g Sunoko kristal šećera
40 g brašna
Priprema:
U velikoj činiji pomešajte brašno, šećer, semenke vanile, kvasac i koricu pomorandže. Sipajte mleko pa pomešajte rukama sastojke. Smesa će biti skoro pa mrvičasta. Dodajte jaja i nastavite da mesite.
Ovaj deo pripreme nije baš najprijatniji. Testo još uvek ne liči na testo, masa koji gnječite prstima je gnjecava i ljigava. To je ok. Samo kažem da ne brinete. Dodajte i puter, iz četiri dela, pa nastavite da mesite. Ovo je momenat kada se može desiti da se u testu pojave grudvice. Ako ih ima, možete ih razbiti mikserom sa kukama za testo. Testo će i dalje biti gnjecavo i sada je pravi trenutak da prestanete da mesite rukama, uzmete varjaču u ruke i počnete da lupate.
Testo za krofne se lupa. Par puta ga izlupate, pokrijete i ostavite malo da odmori. Petnaestak minuta, pa nastavite. I tako dok testo ne dobije oblik testa nakon čega ga treba ostaviti da narasta sve dok ne udvostruči zapreminu.
Naraslo testo rastanjite na dobro pobrašnjavljenoj podlozi na debljinu oko 1 cm. Čašom prečnika 7 cm vadite krugove i ređajte na pobrašnjavljenu podlogu. Rub čaše svaki put umočite u brašno da se testo ne bi lepilo. Ostavite krofne duplo da narastu pre prženja.
Zagrejte ulje u dubokoj šerpi. Ulje je dobro zagrejano ako onda kada ubacite krofnu ona pluta, a ne tone na dno. Naravno, nemojte nikako dozvoliti da ulje počne da gori. Pržite krofne sa svake strane dok ne dobiju lepu zlatnu boju pa ih vadite na papirne ubruse koji će upiti višak masnoće.
Čim se ocede uvaljajte svaku u dosta kristal šećera.
Poslalstičarski krem pripremite dok čekate da testo za krofne naraste. U šerpicu sipajte mleko i vanilu i pustite da provri. Sklonite sa ringle i sačekajte da se prohladi 10-ak minuta. U posebnoj činiji umutite mikserom žumanca i šećer u svetlu, penastu smesu. Žicom umešajte brašno. Postepeno počnite da dodajete mleko i stalno mešajte žicom. Kada ste sve pomešali sipajte sve nazad u šerpu i kuvajte na srednjoj teperaturi uz stalno mešanje dok se ne zgusne.
Ova masa ne treba da bude čvrsta kao kupovni puding, treba vam krem, ne cement. Takođe, ako vam se krem zgrudva bez brige, samo ga procedite kroz gustu cediljku. Ipak, najbolje je da ovo izbegnete, što i nije neki problem ako konstantno mešanje tokom kuvanja shvatite veoma ozbiljno i ne prestajete ni na trenutak :)
Gotov krem ostavite da se potpuno ohladi. Pazite da se ne uhvati korica – ili ga često mešajte ili preko stavite providnu foliju.
Sada kada imate i gotove krofne i hladan krem možete da ih napunite. Originalno se krofne pune odozgo, ali sam ja izabrala da ih punim sastrane. Dakle, sa jedne ivice napravite rez i krofnu punite filom uz pomoć poslastičarskog šprica dok ne osetite kako vam je teška u ruci.
Krofne je najbolje pojesti istog dana, dok su sveže.
Sunoko šećer
Zasladite život!
Izvor: coolinarika.com
0 komentari: