20. 10. 2015.

RUSKE KAPE! DOBAR STARI KOLAČ… ZVALI GA RUSKE KAPE ILI ŠUBARICE, UVIJEK JE OMILJEN GDJE GOD DA SE POJAVI. MENI JE POSEBNO DRAG JER ME VRAĆA U DJETINJSTVO.

By admin   Posted at  11:22   2 comments

Ne samo da sam ga obožavala, već je to bio i jedan od prvih kolača oko kojih sam mami pomagala. Recept nije spektakularno drugačiji od drugih već objavljenih, ali meni je posebno drag. Uostalom, kao što bi rekao Đorđe Balašević: “Princip je isti, sve su ostalo nijanse.” :)


Sastojci


4 jaja
200 g šećera
1 dcl ulja
1 dcl vruće vode
250 g brašna
1 prašak za pecivo
1 i pol žlica kakaa



Krema
1 puding s okusom vanilije
350 ml mlijeka
100 g šećera
1 vanilin šećer
200 g maslaca
100 g kokosovog brašna

Glazura
100 g čokolade za kuhanje
3 žlice ulja

Priprema


BISKVIT
1.
Odvojite žutanjke od bjelanjaka i bjelanjke istucite u čvrt snijeg.
2.
Žutanjcima dodajte šećer i tucite dok ne postane svijetlo i pjenasto.
3.
Dodajte ulje i vodu, te dobro promiješajte.
4.
Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo, te ga dodajte u smjesu jaja i šećera i miješajte do se ne sjedini.
5.
Umiješajte snijeg od bjelanjaca i smjesu podjelite na dva dijela, te u jedan dio dodajte kakao.
6.
Ispecite dva biskvita, svaki posebno, u velikom plehu (od pećnice). Pecite ih na 180 stupnjeva 10-15 min.
7.
Manjim okruglim kalupom ili čašom iz oba bikvita izrežite krugove (najbolje dok su biskviti još vrući).

KREMA
1.
Prašak za puding pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i malo mlijeka, te ga ukuhajte u ostatak mlijeka.
2.
Puding ohladite, a zatim mu dodajte izrađeni maslac, te dobro izmiješajte električnim mikserom.
Postupak filanja
1.
Na tamni krug od biskvita stavite žličicu kreme, razmažite i poklopite žutim krugom (ne štedite na kremi, ima je čak i previše).
2.
Tako dobivenu “torticu” premažite kremom i sastrane (obod), te uvaljajte u kokosovo brašno.

GLAZURA
1.
Na pari otopite čokoladu uz dodatak ulja i pričekajte koji trenutak da se samo malo ohladi.
2.
Uz pomoć čajne žličice, vrh svake “tortice” pažljivo premažite glazurom i stavite u hladnjak na sat-dva prije posluživanja.

Posluživanje
Kao što rekoh, recept nije puno drugačiji od drugih, ali ipak je. Najveća razlika je dvobojni biskvit, koji ne samo da kolaču daje poseban okus, već i izgleda jako lijepo i dekorativno. Kako to izgleda u presjeku, možete vidjeti ovdje.

http://www.coolinarika.com/

2 komentara:

  1. I meni je to veoma drag kolač,odličnog izgleda i okusa.

    OdgovoriIzbriši
  2. I meni je to veoma drag kolač,odličnog izgleda i okusa.

    OdgovoriIzbriši

Nazad na početak ↑
    Pokreće Blogger.

    Popularno

    • KRUŠKICE – Nama omiljeni sitni kolacici, Skoro i da nema slavlja ili praznika bez kruskica
      09.10.2015 - 0 Comments
      google_ad_client = "ca-pub-3559607568252161"; google_ad_slot = "6472661137"; …
    • KREKERI SA SIROM - SAMO 3 SASTOJKA
      29.11.2015 - 0 Comments
      Sastojci: 500 gr slanog, sitnog sira 500 gr margarina 600 gr brašna   Premaz ( ako se odlučite da…
    • ŠTRUDLICE SA PEKMEZOM DOK POPIJETE KAFU I ONE SU GOTOVE
      30.11.2015 - 0 Comments
      Brzo gotove, brzo se pojedu Sastojci Tijesto: google_ad_client = "ca-pub-3559607568252161"; …
    • MASLENA UKUSNA POGACA
      30.10.2015 - 0 Comments
      moze se jesti sama ili kao prilog kako ko voli … SASTOJCI 1 casa kiselog mljeka google_ad_client…
    • KAD JEDNOM PROBAŠ OVE KRUMPIRE, JEDEŠ SAMO NJIH: Recept zbog kojega ćete se tući za još jedan komadić…
      03.07.2015 - 0 Comments
      Omiljeni krumpiri uz tradicionalnu pripremu mogu odjenuti i posve novo ruho, ako ih se omota najobičnijom…
© 2013 Recept za sve. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9 Published..Blogger Templates
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.