29. 11. 2015.

” ĆEVAPI ” – Kao iz Ćevapdžinice su…meso je sočno, a lepine ko duša..Ovako ih ja pravim već godinama

By admin   Posted at  03:08   No comments



Sastojci:
Smjesa za meso
500 g mljevenog mesa
5 cehni bijelog luka


2 kasikice sode bikarbone
Po zelji sol i sto vise bibera
1 dl kisele vode

Lepine:
500 g brasna
2 kasikice secera
2 kasikice soli
1 vrecica kvasca
1 dl ulja
2,5 dl mlake vode



Priprema:
1.
Meso staviti u masinu za mljevenje(multipraktik),dodati sitno izriban bijeli luk, sodu bikarbonu, sol, biber i kiselu vodu.Sve zajedno izmjesati.Smjesu sasuti u posudu i ostaviti u frizider da stoji dok lepinje ne budu gotove.
2.
Brasno, kvasac, secer i sol sastaviti i promjesati.U vodu dodati ulje i zamjesiti lepinje.Kad se sve sjednacilo, da nema vise brasna dodati jos 3 kasike ulja pa dobro izmjesati 1-2 min.Ostaviti na toplom da se udupla.
3.
Kad je tijesti nadoslo, izvaditi ga na radnu povrsinu i podjeliti na 4 djela.Svaki dio oblikovati u lopticu a onda valjkom rastanjiti da bude debljine 1 cm.Svaku lepinju staviti na cistu krpu i prekriti sa drugom krpom.Ostaviti da stoji 15-ak min.
4.
U medju vremenu, ukljuciti rernu na 250*C i u nju staviti pleh za peci da se zagrije dobro sa rernom.Na tako vreo pleh stavljati lepinje i peci dok ne dobiju smedjkastu boju.Brzo se napusu i porumene.
5.



Pecene lepinje vaditi i staviti ih na salavetu, prekriti krpom i ostaviti da se ohlade.
6.


Meso izvaditi iz frizdera i pomocu lijevka istiskivati cevape (moze i neki veci spric) peci ih u tavi.
7.
Kad su svi cevapi peceni u tavu gdje su se pekli doliti pola litra vode i malo vegete, pustiti da prokuha i smaknuti sa vatre.
8.
drugu tavu u kojoj nemoze da zagori ili da se zalijepi staviti na vatru i zagrijati dobro, dodati po malo vode unutra 3-4 kasike i na to tako vrelo staviti lepinju, koju smo prepolovili.Dok lepinja vodu upije i malo sasvim se zapece izvaditi iz tave i ponoviti postupak sa ostalim lepinjama.
9.
“Natrpati” dosta luka i uzivati

www.coolinarika.com

0 komentari:

Nazad na početak ↑
    Pokreće Blogger.

    Popularno

    • Recept dana: Kroasani sa nutelom
      24.06.2015 - 0 Comments
      google_ad_client = "ca-pub-3559607568252161"; google_ad_slot = "2010309938"; google_ad_width =…
    • OVAJ KOLAČ IZAZVAT ĆE OSMIJEH NA VAŠEM LICU KAO I NA LICU MOJE KĆERKE
      30.12.2015 - 0 Comments
      Ovo sam pravila prvi put i odusevila se! Sastojci Smedje tijesto 5 bjelanjaka 15 dkg secera 15 dkg…
    • KIFLICE U 5 KORAKA (FOTO)
      11.06.2015 - 0 Comments
      Potrebni sastojci:     1 kg brašna     mala kašikica soli   …
    • Kremaste kocke s višnjama pravi kolač koji osvježava i dušu i tijelo. Nepce će biti radosno zato što se u ovom kolaču savršeno nadopunjuju bogata krema okusa vanilije. Dakle, jednostavno da jednostavnije ne može biti.
      23.01.2016 - 0 Comments
      Kremaste kocke s višnjama pravi  kolač koji osvježava i dušu i tijelo. Nepce će biti radosno zato što…
    • Ne sušite veš u zatvorenom, može doći do smrtnog ishoda!
      18.10.2015 - 0 Comments
      Kako se zima približava, mnogi će pasti u iskušenje da umesto na terasi, veš suše u sobi. Međutim, to…
© 2013 Recept za sve. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9 Published..Blogger Templates
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.