14. 11. 2015.

DEFINITIVNO NAJOMILJENIJI KOLAČ SA MAKOM SVIDIO MI SE ODMAH NAKON PRVOG ZALOGAJA SOČAN,UKUSAN NEODOLJIV



Sastojci
Biskvit:
180 g brasna


1 prasak za pecivo
130 g secera
1 vanilin secer
4 jaja (220 g)
180 g maslaca
150 g kiselog vrhnja
150 g mljevenog maka
Vanila krema:
600 ml mljeka
1 kesica vanila pudinga
100 g secera,1 vanilin secer
30 g griza
140 g butera
Glazura:
150 g cokolade
2 velike zlice ulja
i jos 100-150 g buter keksa
50 ml soka od narandze za prskanje tjesta (moze i drugi po zelji)

Priprema
1.
Pripremiti kalup (dublji 25x30 cm)oblozen sa papirom za pecenje.Ukljuciti pecnicu da se zagrije na 180°C
U dubljoj posudi maslac i secer pjenasto izmjesati toliko dugo da smjesa postane fina i pjenasta.
2.
Sad dodavati jaja (ali ne sve odjednom,jedno po jedno cjelo vrjeme mjesati mikserom na najacoj brzini).
Kad ste dodali sva jaja sad dodati vrhnje i na samom kraju brasno pomjesano sa makom,praskom za pecivom i vanilinim secerom.Mjesati sad samo toliko da se svi sastojci fino sjedine.
Izruciti smjesu u pleh i peci 30-35 minuta (proba cackalicom).
3.
Kad se ispece biskvit izbosti ga na vise mjesta sa cackalicom i porskati sa sokom (ako vise volite mozete porskati sa istom kolicinom zagrijanog mljeka) te sad poceti spremati kremu:
Mljeku dodati secer,puding prah,vanilin secer i zicom dobro izmjesati (dok je hladno jos) dodati tome sitno nasjecen buter i staviti na stednjak te kuhati cjelo vrjeme zicom mjesati ne na jakoj vatri.


Kad pocne da se zagrijava dodati griz i kuhati dok se pocne fino zgusnjavati,pojavljivati mjehurici.
4.
Maci kremu sa stednjaka i odmah je jos vrelu usuti u pleh preko kore.
Odmah raspodjeliti preko buter kekse i premazati sa cokoladnom glazurom koju ste zajedno sa uljem istopili iznad pare.

Nema komentara:

Objavi komentar