▼
04. 11. 2015.
DIGANA GIBANICA
Orehnjača, makovnjača ili ružičkova … Uvijek me podsjeti na baku.
SASTOJCI:
tijesto:
• 1 kg brašna za dizana tijesta
• 15 dag maslaca
• 10 dag šećera
• 4 jaja
• 4 dl mlijeka
• 2 vrećice (14 g) suhog kvasca
• 2 vrećice vanilin šećera
• 1 žličica soli
• naribana korica limuna
nadjev od maka:
• 30 dag mljevenog maka
• 5 dag smeđeg šećera
• 2 žlice meda
• 1/4 l mlijeka
• 5 dag grožđica
• 1 žlica ruma
• 2 vrećice vanilin šećera
• 1 žličica cimeta
• naribana korica limuna
nadjev od oraha:
• 35 dag mljevenih oraha
• 5 dag smeđeg šećera
• 2 žlice meda
• 1/4 l mlijeka
• 5 dag grožđica
• 1/2 dl ruma
• 1 žličica cimeta
• naribana korica limuna
nadjev od rogača:
• 35 dag mljevenog rogača
• 15 dag maslaca
• 3 dl mlijeka
• 5 dag smeđeg šećera
• 2 žlice meda
• 1 dl soka od naranče
• 5 dag suhih brusnica
• naribana korica naranče
i još …
• 1 jaje
• 3 žlice marmelade ili drhtalice
PRIPREMA:
Najprije potopite svih 10 dag grožđica u ukupnu količinu ruma. Potom umijesite tijesto.
U većoj posudi izmiješajte brašno, kvasac, šećer, vanilin šećer, sol i limunovu koricu.
Zagrijte mlijeko tek toliko da se u njemu može otopiti maslac. U zdjelu s brašnom dodajte jaja i mlijeko s maslacem pa miješajte mikserom dok ne dobijete glatko, mekano tijesto koje se odvaja od stijenki posude. Pokrijte zdjelu ubrusom i ostavite na toplom dok se tijesto ne udvostruči. Za to vrijeme pripremite nadjeve. Za nadjeve od maka i oraha zagrijte do vrenja mlijeko sa šećerom (i vanilin šećerom za mak), medom i koricom od limuna. Dodajte mak/orahe, pripadajuću količinu grožđica i ruma i cimet.
Dobro pomiješajte i ostavite da se ohladi. Za nadjev od rogača u kipućem mlijeku otopite maslac, šećer, med i koricu od naranče. Dodajte rogače, brusnice i sok od naranče. Kuhajte desetak minuta uz stalno miješanje. Po potrebi dodajte još mlijeka. Pustite da se ohladi. Lim (ja sam koristila 35×27 cm) obložite papirom za pečenje. Na pobrašnjeni stolnjak istresite tijesto pa ga podijelite na tri dijela.
Svaki dio razvaljajte, premažite tijesto drhtalicom (ili marmeladom) koja nema previše intenzivnu aromu, npr. od dunja. Preko toga namažite nadjev i zarolajte.
Pripremljene štruce ostavite u limu da počivaju dok se grije pećnica. Premažite ih umućenim jajetom i pecite 50 do 60 minuta na 180°. Ako prebrzo potamne, pokrijte ih aluminijskom folijom. Pečenu gibanicu pomoću stolnjaka ili većeg ubrusa izvrnite naopako (da dno bude na vrhu) i ostavite je da se ohladi (tako vam se gornja kora neće odvojiti od nadjeva).
POSLUZIVANJE:
Kažu da diganu gibanicu treba jesti ohlađenu, ali meni je najdraži topli okrajak i to si priuštim svaki put!
www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar