23. 12. 2015.

Kako napraviti dobar biskvit za tortu!

By admin   Posted at  02:30   No comments

Mnoge se često pitaju kako ispeći dobar biskvit, jer ne ispadne uvijek najbolje. Upravo od njega često zavisi i kvalitet torte. Pa, u čemu je onda tajna pravljenja klasičnog biskvita? Istina nije daleko od nas.





Podjeliću sa vama svoje znanje pripreme biskvita, korak po korak, možda će nekome biti od koristi. A vi, drage domaćice, podjelite sa nama svoje iskustvo, koje će biti dragocjeno za naše čitateljke.

Za njegovu pripremu uzimam:

– 6 jaja (dobro ohlađenih)


– 200 gr šećera
– 200 gr brašna

Ako nemate toliko jaja, uzmite koliko imate, ali proporcionalno smanjite količinu drugih sastojaka.

Moja tepsija je prečnika 25 cm. Uključite rernu da se zagrijeva, na 180 stepeni.

Veoma pažljivo odvojte bjelanca od žumanaca. Posuđe treba da bude čisto i suho.

Mutimo bjelanca. Radim to dugo, dok pjena ne postane veoma gusta. I ako mislite da je gusta, mutite je još malo.

Provjerite, da li ste dobro umutili bjelanca – okrenite sud, ona ne treba da ispadnu.



Potom počnite dodavati šećer, ali postepeno, kašiku po kašiku, uz neprekidno mućenje, sve do utroška cijele količine šećera. Mutim sve do trenutka dok se, zbog gustine, mikser jedva okreće.



Sada se vraćamo žumancima. Njih mutimo lagano mikserom.

Brašno prosijavam odmah na umućena bielanca. Brašno obavezno mora biti prosijano!


Odozgo na brašno dodajem žumanca.



Sada sve zajedno lagano mješam varjačim. Ne pretjerujem sa mješanjem. Kad grudvice nestanu, prestajem sa mješanjem.



Pripremam tepsiju. Stavim u nju papir za pečenje i ničim ne premazujem.Tijesto polako i pažljivo izručim u tepsiju i stavim u zagrijanu rernu.

Kod prečnika tepsije 25 cm, vrijeme pečenja je oko 40-45 minuta. Rernu za vrijeme pečenje bolje ne otvarati, da tijesto ne «padne».





Ispečen biskvit vadim iz rerne, sačekam da se ohladi, nakon toga vadim iz tepsije.

Papir se sklanja bez problema. Ovakav je moj biskvit.



Izvor: uspesnazena.com

0 komentari:

Nazad na početak ↑
    Pokreće Blogger.

    Popularno

    • DOMAĆI HLJEB OD HELJDE – ne goji, odličan za dijabetičare i ne sadrži gluten! (RECEPT)
      31.12.2015 - 0 Comments
      Hljeb od heljde danas je sve češće tražena namirnica zbog jedne veoma važne činjenice – ne sadrži…
    • Dunja – lekovita svojstva, recepti za slatko i liker
      01.11.2015 - 0 Comments
      Voće je važan deo zdrave ishrane. Ono je bogato vitalnim sastojcima koji su potrebni našem telu da ostane…
    • Keksi sa jabukama
      26.11.2015 - 0 Comments
      Predivni prhki keksići sa nadjevom od jabuka. Umjesto jabuka, može se staviti nadjev od orašastih…
    • ŠARENI ROLAT – brzo, a ne peče se!
      25.06.2015 - 0 Comments
      Ukusan rolat sa kokosom, orasima i čokoladom, koji se napravi jako brzo, a svi ga vole. Napravite ga na…
    • JASTUCICI SA JOGURTOM
      11.06.2015 - 0 Comments
      Sastojci1 kg brasna1 vrecica kvasca1 jaje1 jogurt2 zlice kiselog vrhnjamalo soli150 ml mlake vode …
© 2013 Recept za sve. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9 Published..Blogger Templates
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.