25. 12. 2015.

NEPEČENI FENOMENALNI KOLAČ ILI TORTA KAKO GOD ŽELITE - NOUGAT !

By admin   Posted at  19:18   No comments

Nepečeni kolač / torta sa kremom od sira, podlogom od keksa i pečenih lešnika i mekanom kremom od čokolade sa aromom lešnika.



Sastojci
Podloga
150 g mlevenog keksa
50 g mlevenih pečenih lešnika
1 kašika Nutelle ili Linolade nougat
80 ml mleka
Krema od sira
500 g svežeg neslanog sira*
250 ml slatke pavlake


1 puna kašika tečnog meda
8 g mlevenog želatina
Nougat krema
125 g čokolade Milka Noisette**
1 dl kisele pavlake(vrhnja)
+
po želji mleveni pečeni lešnici za posipanje


Priprema
Podloga
1.
Pečene lešnike možete samleti u mlinu za orahe ili ih ustniti na krupnije komadiće u najlon vrećici pomoću oklagije. Po ukusu.
2.
Tacnu na kojoj ćete služiti tortu obložiti pek papirom. Postaviti obruč za torte prečnika 20 cm.
3.
Sve sastojke preneti u dublju posudu i promešati rukom. Dobiće se kompaktna masa koja se ne mrvi, a nije gnjecava. Ako se masa mrvi dodati još mleka, a ako je gnjecava dodati još keksa.

4.
Rukom utisnuti masu po dnu kalupa. Poravnati (vidi napomene u ovom receptu). Prekriti celofanom da se ne suši dok se priprema krema od sira.

Krema od sira
1.
Preliti želatin sa 6 kašika vode i ostaviti da bubri 5 minuta.
2.
Sir, med i tečnu slatku pavlaku, kratko izmešati mikserom da se svi sastojci sjedine.
3.
Nabubreli želatin otopiti na najslabijoj vatri, dodati 4 kašike smese od sira, zagrevati uz neprestano mešanje dok se ne dobije tečna glatka masa.
4.
Tečnu masu sa želatinom uliti u tankom mlazu u smesu od sira uz mešanje mikserom i mutiti mikserom još minut da se svi sastojci spoje.
5.
Odmah naneti preko podloge od keksa, poravnati i ostaviti u frižideru, dok se priprema nougat krema.
Nougat krema
1.
Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici (ja je topim u mikrotalasnoj pećnici).
2.
Dodati kašiku kisele pavlake uz energično mešanje. Masa će početi da se zgušnjava. Dodavati ostatak kisele pavlake kašiku po kašiku uz energično mešanje. Sa svakom narednom dodatom kašikom pavlake masa će postajati ređa. Ako je smesa pregusta za izlivanje, kratko je zagrejati na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
3.
Odmah preliti preko kreme od sira.
4.
Ako volite intenzivniji ukus lešnika, preko nougat kreme odmah posuti mlevene pečene lešnike.
5.
Ostaviti preko noći (najmanje 6 sati) u frižideru.

Tankim, dugačkim nožem proći između torte i obruča. Ukloniti obruč.
6.
Napomene u vezi dekoracije


Za tortu sa slike, naneta je krema od sira preko podloge od keksa, ostavljena je preko noći da se stegne, uklonjen je obruč, pa je cela premazana nougat kremom. Špatulom su pravljeni "talasi" odmah po nanošenju glazure. Torta je nakon ukrašavanja hlađena svega pola sata i servirana.
Napomene:
1.
* Koristim sir Ella sa 0.9% mlečne masti.
2.
**Umesto Milke Noisette može se koristiti bilo koja mlečna čokolada, s tim da se nakon mešanja sa pavlakom umeša i nekoliko kapi arome lešnika.
3.
Ako više volite hrskave podloge, umesto mleka koristite 80 g otopljenog maslaca ili margarina i upotrebite keks koji ste sami krupno usitnili oklagijom.

0 komentari:

Nazad na početak ↑
    Pokreće Blogger.

    Popularno

    • RAFAELO KEKS ZA 3 MINUTA!!!
      26.11.2015 - 0 Comments
      Keksi koji su me osvojili i dužinom pripreme i sastojcima, savršeno su ukusni i zaista niko, ama baš…
    • DOMAĆE MEDENO SRCE - MMM CIJELA KUĆA MI MIRIŠE NA MEDENJAKE..MJERA JE NA ČAŠE ZBOG LAKŠE PRIPREME
      28.11.2015 - 0 Comments
      Ako kolačiće izrežete modlicama u obliku srca i obložite čokoladom, ovo definitivno postaje ‘polusitni’…
    • BRŽI I UKUSNI RUČAK NISTE PROBALI: PILEĆA PRSA U FINOM UMAKU
      23.12.2015 - 0 Comments
      Još jedan brzinski recept iz časopisa"Hrana i vino"...Jednostavno a fino,za ručak na brzinu...uz prilog po…
    • NOVI JAFFA KOLAČ ZAISTA ODLIČAN TOPLO GA PREPORUČUJEM
      01.11.2015 - 0 Comments
      Sastojci kora: 3 kom. jaja 2 zlice praska za pecivo 1 paketic Vanilin šećer u prahu Dolcela 100 ml.…
    • ČOKO KOKO KOLAČ
      14.06.2015 - 0 Comments
      Sastojci Korica:     4 belanca     6 kašika šećera     6…
© 2013 Recept za sve. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9 Published..Blogger Templates
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.