12. 12. 2015.

PRHKE MEKANE TOPE SE U USTIMA - MAK KIFLICE

By admin   Posted at  00:22   No comments

Bogate filom – makom , prhke , mekane , tope se u ustima . Zadovoljice ukusom sve prave ljubitelje kolaca sa makom ….



Sastojci
Fil od maka
200 g mlevenog maka


120 g secera
100-110 ml mleka
ribana korica pola limuna
Testo
375 g brasna
1 kasicica praska za pecivo
150 g putera
1 jaje
60 g secera u prahu
sok i kora pola limuna
75 ml mleka sobne tem



Priprema
1.
Prvo napraviti fil od maka : u serpu staviti mleko i secer i ostaviti da provri . Skloniti sa vatre dodati mak i koricu limuna , dobro izmesati i ostaviti na stranu da se hladi .
2.
U dublju posudu prosejati brasno i prasak za pecivo , dodati secer u prahu i na sitnije parcade isecen hladan puter pa ga natreti sa brasnom dok se ne dobije sitna , mrvicasta struktura . Dodati jaje , koru i sok pola limuna i polako dodavati mleko dok se ne dobije malo cvrsce testo ( ja sam potrosila svu kolicinu mleka ) . Testo raditi oko min – dva dok ne postane glatko i dok ne pocne da se odvaja od ruke . Podeliti testo na tri jednaka dela , od svakog formirati lopticu a zatim lopticu rastanjiti i formirati krug precnika oko 15 cm ( to ce bitno pomoci kod kasnijeg razvijanja posle hladjenja ) . Uviti testo u plasticnu foliu i ostaviti da se hladi sat vremena .
3.

Radnu povrsinu malo posuti brasnom i pazljivo razviti testo pazeci da se ne zalepi , testo lagano okretati prilikom razvijanja i ako je potrebno jos posuti malo brasna . Testo razviti precnika 37 – 38 cm i veoma tanko , debljine oko 1- 2 mm . Premazati testo jednom trecinom maka ali ostaviti od ivice oko jedan cm bez fila . Iseci testo na 16 jednakih delova ( najbolje tockicem za secenje pice).
4.


Pazljivo uviti kiflice …..
5.
….i redjati ih u tepsiju u koju je stavljen papir za pecenje . Peci kiflice na 180 Cel . 20 min ili dok lako ne porumene , treba vise da ostanu bele .
6.
Ohladjene kiflice uvaljati u secer u prahu ili ih samo posuti secerom .

0 komentari:

Nazad na početak ↑
    Pokreće Blogger.

    Popularno

    • Uradi sam: ispletite od novina ukrasnu korpu za stare činije i saksije (VIDEO)
      13.12.2015 - 0 Comments
      Umesto da gledate stare saksije i bacate stare novine, napravite efektne korpe od papira uz ovo…
    • MOJ SAVRŠEN KOLAČ SAMO SLAŽI I MAŽI I SAVRŠEN KOLAČ JE PRED VAMA…
      17.11.2015 - 0 Comments
      Pošto su kod mene svi čokoljupci, znala sam da mora bit nešto čokoladno. I tako je izbor pao na jednu…
    •  Premažite tortu, muffine ili čak palačinke ovom ukusnom kremom
      30.12.2015 - 0 Comments
      Sastojci 150 gr čokolade za kuhanje 100 gr putera google_ad_client = "ca-pub-3559607568252161"; …
    • Da li ste mudar ili obican roditelj? 7 razlika između običnog i mudrog roditelja.
      01.01.2016 - 0 Comments
      Svi smo mi proživeli detinjstvo, ali često zaboravljamo na to. Duboko u sebi znamo kako pravilno…
    • BEČKA PITA” – Ovo je jedan jako ukusan kolač koji kupi simpatije svih koji su probali…
      19.12.2015 - 0 Comments
      Potrebno je: Sloj 1. 2 (čaša od 2 dcl) šećera 2 čaše vode 125 gr margarina 200 gr kokosa …
© 2013 Recept za sve. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9 Published..Blogger Templates
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.