Sastojci
1 kg očišćene mrkve
2 kg očišćenih jabuka
1 kg očišćenih bresaka/krušaka/dunje
80 dag šećera
40 gr limunske kiseline
voda
12-13 staklenih boca od 1 litre
Priprema
1.
Prije nego počnete sa spremanjem soka, stavite staklene boce grijati u pečnicu na 100°C da se steriliziraju. Poklopce prokuhajte. Očistite mrkvu i stavite je kuhati u tri litre vode. Za to vrijeme, oguliti jabuke i očistiti ih od sjemenki. Izrezati na četvrtine i dodati, sad već malo omekšaloj mrkvi. Kuhati još nekih desetak minuta dok jabuke ne omekšaju. Ubaciti očišćene breskve na minut dva. Ukoliko radite s dunjama umjesto bresaka, onda ih ubacite odmah nakon mrkve, zajedno s jabukama. Ukoliko radite s kruškama, njih ubacite minut dva nakon jabuka. Meni osobno je najukusnija kombinacija s kruškama.
2.
Voće izmikasti u blenderu. U vodu u kojoj se kuhalo voće doliti još vode da ukupno imate osam litara. Dodati šećer, uliti izmiksano voće i pustiti da kuha nekih desetak minuta. Tokom kuhanja skinuti pjenu koja se stvori. Pred kraj dodati limunsku kiselinu.
3.
Vrući sok ulijte u vruće boce i zatvorite poklopcima koje ste premazali alkoholom. Boce vratite u vruću pećnicu, neka se griju još nekih pola sata na 100°C. Izvadite i dobro omotajte dekicom da se što sporije hlade. Ovo hlađenje nekad traje i dva dana, ali zato sok može trajati godinu dana ako ga držite u tamnoj i hladnoj prostoriji. Ako ćete sok odmah piti, nema potrebe vraćati ga u pećnicu.
11. 01. 2016.
Home
» DOMACI SOK KOJEG DJECI NIKAD DOSTA - KAO FRUCTALOV
DOMACI SOK KOJEG DJECI NIKAD DOSTA - KAO FRUCTALOV
By admin
Posted at 00:24
1 comment
- 19.07.2015 - 0 CommentsTotalno sam odusevljena. Ovakav isti kolač sam probala u naj finijim slasticarnicama.SastojciPodloga: 300 gr…
- 17.06.2015 - 0 CommentsKora:3 jaja150 gr šećera8 kašika ulja8 kašika tople vode150 gr brašna1 kašika kakaa1/2 praška za pecivoFil:1…
- 29.06.2015 - 0 CommentsRijetki su pravi majstori koji mogu napraviti "savršene" palačinke. Vrlo često se radimo greške koje naizgled…
- 18.01.2016 - 1 CommentsDobos torta-cista klasika!Ovo je isto to samo malo drugacije skockano!Za dragu kepicu... Sastojci Kore 10…
- 18.07.2015 - 0 Commentsgoogle_ad_client = "ca-pub-3559607568252161"; google_ad_slot = "2010309938"; google_ad_width =…
Popular Posts
Pokreće Blogger.
CESTO GA PRAVIM..EKSTRA JE..
OdgovoriIzbriši