Ovaj recept sam dobila od moje mame, a ona je dobila od svoje prijateljice. S ovim receptom sa sjevera Italije oduševiti ćete sve goste.
Mljeveno meso možete zamijeniti piletinom, dodati gljive, povrće ili po vasem ukusu. Savjet: Lasagne možete praviti i sa kupovnim tijestom, u tom slučaju vam trebaju dva pakovanja. Ja više volim napraviti ovaj specijalitet od domaće tjestenine, i razlika se zaista osjeti.
Sastojci
ZA FIL:
– 1 kg mljevenog mesa
– luk
– paprika
– mrkva
– paradajz
– Barilla paradajz sos
– Začini
ZA TIJESTO:
– 4 jaja
– 400 gr brašna
– so
ZA PRELJEV:
– 125 gr putera
– 4-5 kašika brašna
– 1 l mlijeka
DODATNO:
– Sir Parmezan
Način pripreme
Umijesiti tijesto od brašna i jaja. Nije potrebno dodavati vodu.
Ostaviti tijesto da se odmori par sati.
Odvajati kuglice tijesta i razvlačiti ih ručno ili na mašinu za tjesteninu.
Rezati na prevougaonike koji odgovaraju tepsiji kojoj koristite.
Propržite luk i povrće na njemu pa dodajte meso i začine i dinstajte dok ne bude gotovo.
Pred kraj kuhanja dodajte Barilla ili slican sos od paradajza i kuhajte još desetak minuta.
Napravite klasični bešamel sos.
Otopite puter i na njemu zapržite brašno.
Dodajte mlijeko i kuhajte dok se smjesa ne zgusne.
U pomašćen pleh redajte prvo sloj tjestenine, pa bešamel sosa, pa sos od mesa i tako dok ne napunite tepsiju.
Zadnji sloj treba biti tijesto sa bešamelom preko.
Na kraju stavite parmezan, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
Skinite foliju i pecite još 15 minuta dok lasagne ne porumene.
24. 01. 2016.
Home
» SA OVIM RECEPTOM ZA LAZANJE ODUŠEVIT ĆETE SVAKOG GOSTA
SA OVIM RECEPTOM ZA LAZANJE ODUŠEVIT ĆETE SVAKOG GOSTA
By admin
Posted at 14:23
No comments
- 28.12.2015 - 0 CommentsOva pita je dobila ovakav naziv samo iz razloga sto je jako dobra i ukusna, a kod nas u Sarajevu za tako…
- 13.11.2015 - 0 CommentsFine, sitne malje na obrazima, čelu, pa čak i vratu za mnoge žene predstavljaju pravu noćnu moru, posebno…
- 12.06.2015 - 0 CommentsVolim kremaste torte za koje mi ne treba rerna i puno vremena za pripremu. Radije vreme provodim sa porodicom…
- 14.07.2015 - 0 CommentsPamtite li miris i okus domaćih mekanih bakinih kiflica? Sada ih možete napraviti i sami!Ovim odličnim…
- 01.11.2015 - 0 CommentsZa one koji vole krem poslastice,brzo i bez pečenja. Sastojci Petit keks za podlogu …
Popular Posts
Pokreće Blogger.
0 komentari: