17. 11. 2015.

BOSANSKI LOKUMI - Recept jos od moje bake ko zna koliko star…Tope se u ustima,sto duze stoje to su bolji



Sastojci
250 gr putra sobne T
½ kg brasna


2 s.kasike ulja
2-3 s. kasike staub secera
Priprema
1.
Putar umutiti sa secerom, dodati ulje, u to dodati brasno i sve dobro izraditi.
Istresti na radnu povrsinu,( obicno ne treba brasna)izraditi jos malo rukama, podjeliti u vise hrpica( kuglica) 7-8
2.
Od svake kuglice napraviti valjak, kao sto se vidi na slici
3.



Rezati na duzinu od 4-5 cm, redati u tepsiju u koju smo stavili pek papir
Peci/ susiti na 130 *C oko 1½ sat
Moraju ostati svjetli
4.
Gotove uvaljati u staub secer, kad se ohlade spakovati u kutiju.
Mogu dugo stajati i sve su ljepsi i ljepsi
5.


KOD MENE SU 4 VALJKA, ZATO STO SAM PRAVILA SAMO ½ MJERE.
JA SAM PEKLA 1 SAT NA 120*C POSTO PECEM SA VENTILATOROM
U ORGINALNOM RECEPTU NE IDE ULJE, SAMO PUTAR, ALI JA DODAM, POSTO MI BUDU MEKSI

Nema komentara:

Objavi komentar