25. 11. 2015.

Pakleno dobra torta…

By admin   Posted at  23:41   No comments


Sastojci

Podloga:
115 g maslaca
400 g mljevenog integralnog butterkeksa
2 dcl hladne,crne,jake nezaslađene kave
2 velike žlice ruma
3 velike žlice šećera

Krema
2 manja ili jedno veće jaje
100 g šećera
1 vrećica vanil šećera
4 dcl vrhnja za šlag
500 g sira mascarponea
3 šake crvenih ribizla sa malo šećera
2 vrećice bijele želatine

Ganache krema:
2 dcl vrhnja za šlag
200 g mliječne čokolade

_*Još…*_
šaka crvenih ribizla za ukras



Priprema

1.
Samljeti integralne butterkekse
2.
Pomiješati ih sa šećerom i preliti otopljenim maslacem i jakom, crnom, nezaslađenom hladnom kavom
3.
Sve dobro sjediniti
4.
Kalup za torte (promjera 24 cm) obložiti najlon folijom
5.
Smjesu od keksa, maslaca i kave dobro utisnuti u kalup i lijepo je poravnati
Krema:
6.
Umutiti čvrsti šlag
7.
Jaja, šećer i vanil šećer dobro umutiti dok vidno ne narastu
8.
Dodati im čvrsti šlag i sir mascarpone
9.
Sve lagano miješati da se dobro sjedini
10.
Pripremiti želatinu (ako želite čvršću kremu dodajete 3 vrećice bijele želatine umjesto 2) po uputama na vrećici
11.
U bijelu želatinu koju smo pripremili dodajemo žlicu, dvije kreme i promiješamo kako bi se krema i želatina povezale
12.
Želatinu sa dvije žlice kreme dodajemo u preostalu kremu i dobro sjedinimo
13.
Na kraju u kremu stavljamo crvene ribizle u koje smo stavili 2 žlice šećera i žlicom malo promiješamo da prošaraju kremu
14.
Kremu ravnomjerno rasporedimo preko podloge od keksa
15.
Fino je zagladimo i stavljamo u frižider na hlađenje
16.
Dok se torta hladi pripremamo ganache kremu koju ćemo preliti preko torte
Ganache krema:
17.
Vrhnje za šlag zagrijemo do vrenja i prelijemo preko mliječne čokolade koju smo prethodno natrgali na komadiće
18.
Miješati dok se čokolada ne otopi
19.
Pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi pa preliti preko torte
20.
Sve skupa pustiti u frižideru da se hladi preko noći
21.
Ujutro ukrasiti crvenim ribizlima, servirati i uživati



www.coolinarika.com

0 komentari:

Nazad na početak ↑
    Pokreće Blogger.

    Popularno

    • BOSANSKE TRADICIONALNE HURMAŠICE
      14.06.2015 - 0 Comments
      SastojciTijesto2 jajeta2 šoljice šećera2 šoljice uljabrašna po potrebipola praška za pecivoAgda9 šoljica…
    • LEDOLINA
      12.06.2015 - 0 Comments
      Potrebno:500 ml mlijeka500 ml vrhnja za šlag12 žlica gustina (cca 110g)1 vanilin šećer10 dag čokolade za…
    • OVAKVU PROGNOZU NIKO NIJE OČEKIVAO: Iako je sada jako vruće, uskoro nam dolazi “malo ledeno doba”?!
      12.07.2015 - 0 Comments
      Za 15 godina na našoj planeti moglo bi nastupiti “Malo ledeno doba”, sa ekstremno hladnim zimama, tokom kojih…
    • Moj burek sa sirom ILI SIRNICA - NAPKON SAM NASLA SAVRŠEN RECEPT
      23.01.2016 - 0 Comments
      Sastojci Tijesto 1 paket Terni listovi za pite i savijače (Rione, Darda) ili domaće jufke (ja radim po…
    • MED I ČUVARKUĆA: Protiv mioma na maternici i cista na jajnicima
      14.12.2015 - 0 Comments
      Grci i Rimljani su sadili čuvarkuću pored drugih biljaka da ih zaštite od gusjenica, raznih insekata i…
© 2013 Recept za sve. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9 Published..Blogger Templates
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.