16. 11. 2015.

SLATKA BANANA POSLASTICA



Potrebni sastojci:

6 banana isecenih na kolutiće 6 kašika šećera po ukusu možete dodati malo cimeta ili karanfilića Krema (umesto kreme, možete koristiti i instant puding od vanilije ili banana) 1 konzerva

kondenzovanog slatkog mleka 200 do 250 gr (ako ne možete naći kupovno napravite sami) 1 dcl hladnog mleka 3 žumaca 1 supena kašika gustina (škroba) 1 čajna kašikica vanilia ekstrakta ili dve kesice vanilija šećera Beli šlag od belanca 3 belanca 180 gr šećera 100 ml vode 1 kašikica vanilla ekstrakta ili dve kesice vanilija šećeraKategorija:DesertBroj osoba:Vreme spremanja: minuta
Opis:

Stavite šećer u šerpu na laganu vatru i miješajte dok se ne počne topiti i pomalo karamelizirati. Dodajte banane i cimet ili karanfiliće ako ih koristite. Sve miješajte na vrlo laganoj vatri oko 10 minuta pazeći da šećer ne zagori i postane gorak. Razmutite hladan gustin (škrob) u hladnom mlijeku i pomiješajte sa ostalim sastojcima osim vanilija ekstrakta. Kuvajte na srednjoj vatri dok se masa ne zgusne. Dodajte vaniliju i još malo promiješajte. Sve prespite u vatrostalnu ili običnu tepsiju preko karameliziranih banana koje ste već ranije spremili. Izmešajte šećer i vodu i kuvajte bez mešanja dok ne proključa i šećer se rastvori. U međuvremenu ulupajte belanca dok ne dobijete penu. Smanjite vatru. Temperatura secernog sirupa idealno bi trebala biti 110 º C. Ako imate termometar za kuvanje koristite ga. Ako ne, 110 º C je otprilike dok sirup još uvek ključa vrlo lagano. Sada će vam trebati mikser. Mikserom mešajte vruč sirup sa ulupanim belancetom. Mešajte visokom brzinom desetak minuta dok se smesa skoro ne ohladi. Ako koristite vanilija ekstrakt dodajte ga pred kraj. Ako koristite vanilija šećer možete ga dodati na samom početku.

Ovu masu nanesite na banane i kremu. Po želji oblikujte penu zbog dekoracije i ubacite u već visoko ugrijanu rernu. Pecite dok bela krema od jaja ne počne dobijati zlatno smeđu boju. Profesionalne domaćice mogu koristiti i kuhinjski gasni plamenobacač umesto pečenja.


domacica.com

Nema komentara:

Objavi komentar