23. 11. 2015.

STARINSKA SARMA: MENI NEMA BOLJE

By admin   Posted at  01:59   No comments



Moja danasnja sarma je bez mesa ,sa puno crnog luka i praziluka i spremam je samo u rerni. Sezona je kiselog kupusa pa navalimo!!!!

Sastojci:



1 glavica kiseli kupus
4 glavice crni luk
2 straka praziluk
3 male soljice pirinac
1 kasika sitna aleva paprika
1 kasika krupna ljuta ili slatka paprika
so, biber,lovorov list,ulje

Priprema:
Na ulju proprzimo seckani luk i praziluk,dodamo oprani pirinac i przimo na srednju temperaturu dok pirinac ne dobije staklast sjaj.Dodamo soli,crnog bibera,slatke mlevene paprike i ljuta tucana paprika{ ko ne voli ljuto moze slatka}. Na dnu posude u koju cemo peci sarmu stavimo malo ulja,ja na dno stavljam sitno seckani sredisnji deo kupusa a preko njega redjam sarmice.Bolje su kad su manje tako da ja listove secem na manje delove i stavljam po jednu ravnu kasiku fila.Na sarmice stavljam 2-3 lovorova lista i preko sarmica stavljam cele listove kupusa tako da sarmice ostaju socnije .Prelivamo vrucom vodom {oko 2 prsta iznad sarme}, malo pouljamo,pokrijemo posudu poklopcem i stavimo u rerni na 180c oko 3,5 do 4 casa.Resetka u rerni je postavljena nize od sredine.


Savet: sto vise luka i praziluka {i ako je sa mesom} sarma se biti ukusnija, dobro je da je posuda za pecenje visa {serpica} kako ne bi kipilo{ ja sam je danas spremala u zemljanoj posudi jer ima poseban ukus} ,ako je posna nemojte stediti na ulju i sto se duze pece to je bolja,normalno temperatura ne treba biti jaka vec umerena ” da krcka na tivko” kazemo u Makedoniji. Kad sklonite listove, sarme su socne a nikako prepecene a kad izvadite sarmicu nema uopste tecnosti, samo malo ulja {ovako mozete proveriti na jednom kraju posude ako niste sigurni dali je gotova}
Posluživanje:

Moze topla a moze i hladna posto je bez mesa.Najveci drug ove sarmice je komad toplog hleba-lepinjice.DOBAR APETIT !!!!

coolinarika.com

0 komentari:

Nazad na početak ↑
    Pokreće Blogger.

    Popularno

    • NEPEČENA SARAJEVSKA TORTA! SAVRŠENSTVO KOJE SE TOPI U USTIMA!
      30.10.2015 - 0 Comments
      Evo i recepta....drugarica mi ga izdiktirala telefonom pa vam prenosim recept za ovu tortu, mene je…
    • PRHKE MEKANE TOPE SE U USTIMA - MAK KIFLICE
      12.12.2015 - 0 Comments
      Bogate filom – makom , prhke , mekane , tope se u ustima . Zadovoljice ukusom sve prave ljubitelje kolaca sa…
    • MED I ČUVARKUĆA: Protiv mioma na maternici i cista na jajnicima!
      16.12.2015 - 0 Comments
      Grci i Rimljani su sadili čuvarkuću pored drugih biljaka da ih zaštite od gusjenica, raznih insekata i…
    • Krofne sa čokoladom
      26.06.2015 - 0 Comments
      Ukusne punjene krofnice sa čokoladom za čokoljupceSastojci200 ml mlijeka1 kašika šećera1 kašičica soli2…
    • LUDO TIJESTO AL STVARNO LUDO-TIJESTO ZA SVE(Kiflice,pizze,buhtle,rolate,lepine,uštipke...)
      01.11.2015 - 0 Comments
      Sastojci google_ad_client = "ca-pub-3559607568252161"; google_ad_slot = "3545461533"; …
© 2013 Recept za sve. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9 Published..Blogger Templates
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.