20. 01. 2016.

ORGINALNI RECEPT KORA ZA PITU

By admin   Posted at  13:53   No comments


Sastojci

 1 kg brasna tip 400 za pite i kolače
 1 dcl ulja
 20 grama soli
 vode 1/2 litra



Priprema

Od sastojaka zamjesimo tijesno srednje tvrdoce.
 Ostavimo da odstoji 15 minuta .
Od ove količine sastojaka dobijemo 1 i 1/2 kg tijesta, koje podjelimo na tri djela, da u svakom komadu tijesta bude 1/2 kg. Slozimo u pleh i premazemo uljem da odstoji. Kada ja pravim pitu obično zamijesim tijesto i stavim ga u frizider da odstoji . Jedan sat prije nego sto hocu da pravim pitu izvadim iz frizidera da se malo ugrije na sobnoj temperaturi i onda razvijanje moze da počne. Prvo je razvijem okladijom do pola, posle malo razvučem na rukama i onda pruzim na stolnjak. Namazem je uljem i razvlačim na ruke koliko je god to moguce. Filujem zavisno od zelje mojih ukucana. Neki vole sirnicu neki krompirusu, a bogami i burek ( kod nas u bosni burek je pita sa mesom).


Kada sve to fino nafilujem ponovo premazem uljem i naravno u reznu na 200°C. Krompirusu i burek zalijem mjesavinom vode, ulja i soli (2dcl vode, pola dcl ulja i malu kasičicu soli to da prokuva i kad je pita na pola pečena zalijem i ponovo vratim u rernu). Naravno ako imate veću količinu pite i zaljev ce biti u većoj količini. Sve pite mozete da zamrznete pa  i krompirusu. Krompir isjeckate ili izrendate zavisi kako volite. Ja obično stavim u multipraktik, isjeckam. Operem krompir i stavim u vrelu vodu da samo malo prokuva ( nekoliko minuta) ali obavezno morete da vodite računa da promjesate da ne bi krompir pao na dno i zalijepio se za šerpu. Kad je krompir obaren ocjedite ga u njega dodate luk koji ste preprzili na ulju, bibera i  naravno posolite po zelji. Ovako pripremljenim krompirom filujete kore i moze slobodno u zamrzivac nece sigurno da pocrni. Drage moje prijatno. Ako sam sta zaboravila slobodno pitajte.


Izvor:  www.coolinarika.com

0 komentari:

Nazad na početak ↑
    Pokreće Blogger.

    Popularno

    • BOSANSKI LOKUMI - Recept jos od moje bake ko zna koliko star…Tope se u ustima,sto duze stoje to su bolji
      17.11.2015 - 0 Comments
      Sastojci 250 gr putra sobne T ½ kg brasna google_ad_client = "ca-pub-3559607568252161"; …
    • Semmel knödel (knedle od kruha)
      13.12.2015 - 0 Comments
      Divne knedle od kruha kao prilog mesu ... Sastojci 250g staroga kruha 80g putera ili ulja 1glavica crnoga…
    • SNICLE U JOGURTU :) JEDAN RUČAK OD KOJEG ZASTAJE DAN :)
      09.12.2015 - 0 Comments
      Najcesce koristim piletinu!  Ovo je jedan takav rucak :) SASTOJCI 500 g cureceg belog mesa ili…
    • PERFEKTNO DOBAR RUČAK ZA POLA SATA: PILEĆI BATACI U FINOM SOSU
      03.01.2016 - 0 Comments
      Sastojci Potrebno je: 3 pileća batka google_ad_client = "ca-pub-3559607568252161"; …
    • Keksići s marmeladom i linoladom
      02.11.2015 - 0 Comments
      Sastojci Tijesto 1 kg brašna 400 g šećera google_ad_client = "ca-pub-3559607568252161"; …
© 2013 Recept za sve. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9 Published..Blogger Templates
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.